Wat is thermisch spuiten?

Thermisch spuiten is een techniek waarbij een metaal, een metaallegering of metaalverbinding in draad- of poedervorm door middel van een thermisch spuitpistool wordt gesmolten en verstoven op een oppervlak ter verkrijging van een deklaag met verbeterde eigenschappen voor de functie van het onderdeel.

Spuitproces

Thermisch spuiten is, met slechts één uitzondering, een koud proces. Dat wil zeggen dat ongeacht de warmtebron van het pistool waarin het metaal gesmolten en verstoven wordt, het werkstuk slechts een geringe temperatuurverhoging krijgt door de warmteoverdracht van de gesmolten druppels bij het neerkomen. Bij de gebruikelijke spuittemperatuur van 50° tot 200° C kan geen vervorming, structuurverandering of opmenging plaatsvinden.

De structuur van een koud gespoten laag is lamellair, enigszins gelijkend op een gietijzerstructuur. Van sommige gespoten metaallagen zijn microporiën en oxide-insluitingen mede de oorzaak van een laag wrijvingscoëfficiënt en een hoge hardheid. Ook nemen microporeuze spuitlagen zeer goed een smeermiddel op en voorkomen daardoor slijtage door metaal op metaalcontact.

Laagopbouw

De thermische spuittechniek heeft een groep van materialen die bekend staan onder de naam zelfvloeiende legeringen of hardmetalen, die na opspuiten een warmtebehandeling krijgen op 1050° – 1150°C. De structuur van deze warm gespoten lagen, hardfacing materialen die vergelijkbaar zijn met Stellieten of opgelaste materialen, is homogeen en de mechanische sterkte is daardoor belangrijk hoger.

Warm gespoten lagen hebben als basismateriaal Nikkel, Chroom of Cobalt, eventueel met toevoeging van Wolframcarbiden en kunnen geleverd worden in de hardheid van Rc 30 tot en met Rc 75. Dergelijke ingesmolten lagen hebben een zeer grote weerstand tegen chemische corrosie, slijtage, hitte oxidatie en stotende of zware mechanische belasting.

 

BRON: VTS

Kwaliteit

Plasma Service staat voor kwaliteit. Thermal spray operators en engineers zijn door een branche overkoepelend orgaan gecertificeerd. Periodiek wordt een audit uitgevoerd door de Duitse Gemeinschaft Thermisches Spritzen (GTS) waarin kennis, kwaliteit en reproduceerbaarheid centraal staan.

Waar kunnen wij u mee van dienst zijn?

Heeft u een vraag? Neem dan contact op door het contact formulier in te vullen.